Bitcoin Gold for dummiesКато най-голям враг на настоящата и централизирана парична система популярността на Биткойн нараства. Една от причините за тази екзалтираност е, че Биткойн взима паричния контрол от едно малцинство и го раздава равноправно на всички потребители. За съжаление обаче характерната за Биткойн демократична утопия не може съвсем ясно да заблести поради политическите драми вътре в системата. Правилото за демократичност при Биткойн  изисква промените в отворения код да  са възможни само ако всички разработчици приемат промяната. Уви, в някои ситуации разработчиците не мислят еднакво и може да последва "Chain Split" т.е. разделяне на веригата. При това разделяне разработчици копират веригата и добавят собствените си промени като това създава нови криптовалути.
Така с форка на 25 октомври 2017 в блок #491407 се появи Bitcoin Gold.

С какво е по-различен Bitcoin Gold?
Bitcoin Gold цели бягство от монопола на скъпите ASIC устройства и връщане в старото време на Биткойн, където копаенето е възможно с GPU и CPU процесори. Използва се Equihash алгоритъм, който блокира ASIC и така хората зад Bitcoin Gold искат да премахнат централизацията вътре в Биткойн на големи компании. Същото цели и проекта Bitcoin Silver.
Теоретично е възможно нова верига да заеме мястото на оригиналната. За тази идея участниците в цялата Биткойн екосистема трябва да преминат към новата верига, но това на практика е невъзможно. По-рано На 1 август 2017 г. аналогичния експеримент Bitcoin Cash имаше сериозна подкрепа, но не успя и се превърна просто в алткойн. На практика Bitcoin Gold също няма шанс. Причината е, че липсват гениални разработчици и най-вече все още няма защита от повтаряне на транзакции "Replay Protection" и се търсят хора, които да добавят кода срещу заплащане от 250 BTG. Биткойн Голд е теория.
Това не е последното разделяне на Биткойн. Ноември  се очаквa и ново разделяне .За някои разделянето е демократично условие, за други безплатни алткойни. Истината е, че подобни промени, опитвайки се да хвърлят сянка върху Биткойн, създават чувство за съспенс, a това е добра реклама за Биткойн. Минусът е, че краткосрочни шансове за безплатни алтокойни и разделянето на парите в крипто екосистемата пречат на разрастването на първноначалната философията на Биткойн. А може би ще станем свидетели как глупостта на Homo ludens за печелене на пари чрез компютъра ще погуби една утопия

1 коментара:

Анонимен каза...

Те, тез' форкове, са си балженост за първоналожниците, а аджеба, у точнийо момент се копирва цялата системь Биткойн, след койото се клонирва и всеки си получава неговите нови ст'инки, и веч' идва балжността на деянието им - зад новите стинки застават за як гръб конгломерат ферми, а пь и производители на хардуерь за копане, 'щото нали.. технийо тенекиен кафез копа повече, тенденциозното изчерпване и трудност няма да се отрази толкоз' и т.н., та.. ако пуснат ей така Жоркокойн, никой няма да го отрази, та тез' гадове застават с едни такива позиции от родь на - гле'й са.. това е на всички, на ти толкоз Жоркокойни колкото имаш Бтц-та и бъди щастлифф; а онез форкаджиите, заделят едни 50-100 милионе дойлерь, 'щот то не е особено високо ликвиден пазарь, и започват да го крепят клонингь на пазарь и да изкупуват онова койото повечето продават. А не ги е еня какво ще става с клонингь след форкь, защото ресурсь им е бая, и ще им стигне, и онез', които разпродават, не достигнат критична маса, клонингь ще се закрепи с някакъфф курс, комай май се гони съотношение 2,4...20, спрямо бтц-ту, ала това е спекула си моя. Виж какво стана с Кешь, от запущането му достинга 20% от брц-ту, след това засмуква тиня, и започна да изплува, показателно, че е намерил подкрепа от вярващите в него, рофл, но пь къфф им е кярь на клонингджиите? Емм а де, то статистика си трябва, а като не ти я дават започваш да фантазираш ^^ да кажем, смело, 10% от цялата клонирана касичка си седят ей така непотърсени, защото някои някъде са загубили ключовете, други пь 20% не следят 'де що става и не са си клеймнали кешь... и така си седят едни 30% от целио нофф пазар на клонингь в дълбокозамразени военни резерви, а клонингь се държи от повярвалите мераклии спекулатитье - 5-10%, та те така на, далаверата е за първите няколко, някои, но пь това няма да ги спре да пускат вилици, щот то си е филтър, за загубените ключове, а и блажат от непотърсилите ^^ лошо само че няма регулации :\ щот в един хубафф слънчефф ден, докато си продаваш Жоркокойнь и се оказало, че си продал и оригиналь.